Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι δυο από τις έξι ομάδες τροφίμων.Αποτελούν βασικές πηγές των βιταμινών Α και C, φολικού οξέος,μετάλλων και φυτικών ινών.
Είναι πλέον πολύ εύκολο να βρούμε τα φρούτα και τα λαχανικά της αρεσκείας μας ολόκληρο το χρόνο,καθώς η χρήση φυτοφαρμάκων, θερμοκηπίων και οι εισαγωγές τροφίμων είναι "σύμμαχοι" μας.
Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά ποια από αυτά τα τρόφιμα είναι εποχιακά και ντόπια προϊόντα και ποια είναι η θρεπτική τους αξία;
Ο βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής είναι η θρεπτική τους αξία,η γεύση και το άρωμά τους.Στην κατάλληλη εποχή ωρίμανσης η θρεπτική αξία αυτών των τροφίμων είναι η μέγιστη,όπως και το όφελος για τον οργανισμό μας.Η γεύση και το άρωμα τους δε συγκρίνονται καν με τη γεύση και το άρωμα των εκτός εποχής (όπου είναι ανύπαρκτα).
Επίσης, τα τρόφιμα εποχής και τα ντόπια προϊόντα έχουν υποστεί ελάχιστη επίδραση φυτοφαρμάκων και ορμονών (στα βιολογικά και μεταβατικά αυτή η επίδραση δεν υπάρχει),αφού δε χρειάζεται να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο μας.
Για να επιτύχετε τη μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών προτιμήστε:
Είναι πλέον πολύ εύκολο να βρούμε τα φρούτα και τα λαχανικά της αρεσκείας μας ολόκληρο το χρόνο,καθώς η χρήση φυτοφαρμάκων, θερμοκηπίων και οι εισαγωγές τροφίμων είναι "σύμμαχοι" μας.
Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά ποια από αυτά τα τρόφιμα είναι εποχιακά και ντόπια προϊόντα και ποια είναι η θρεπτική τους αξία;
Ο βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής είναι η θρεπτική τους αξία,η γεύση και το άρωμά τους.Στην κατάλληλη εποχή ωρίμανσης η θρεπτική αξία αυτών των τροφίμων είναι η μέγιστη,όπως και το όφελος για τον οργανισμό μας.Η γεύση και το άρωμα τους δε συγκρίνονται καν με τη γεύση και το άρωμα των εκτός εποχής (όπου είναι ανύπαρκτα).
Επίσης, τα τρόφιμα εποχής και τα ντόπια προϊόντα έχουν υποστεί ελάχιστη επίδραση φυτοφαρμάκων και ορμονών (στα βιολογικά και μεταβατικά αυτή η επίδραση δεν υπάρχει),αφού δε χρειάζεται να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο μας.
Για να επιτύχετε τη μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών προτιμήστε:
- φρούτα και λαχανικά εποχής
- ντόπια προϊόντα
- να αγοράζετε μόνο την ποσότητα των τροφίμων που θα χρειαστείτε άμεσα (όσο τα τρόφιμα παραμένουν στο ψυγείο σας αλλοιώνονται)
- να τα καταναλώνετε ωμά σε σαλάτες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου